Tutaj powinien być opis

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

     8 listopada 2021 r. w naszej szkole obchodziliśmy smakowite wydarzenie jakim jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.

     Uczniowie wraz z wychowawcami zaangażowali się z całego serca w to wspaniałe przedsięwzięcie. Wspólnie przygotowywali sałatki owocowe i warzywne, kolorowe, zdrowe kanapki oraz kukiełki z warzyw. Tworzyli różnokolorowe prace, przepis na zdrowy styl życia oraz hasła zachęcające do aktywnego spędzania wolnego czasu. Na szkolnym korytarzu usłyszeć można było piosenkę i warzywne rymowanki. Oprócz tego uczniowie rozmawiali o piramidzie zdrowego odżywiania i zbilansowanej diecie, a czwartoklasiści ubrali się według wylosowanego koloru swoich ulubionych warzyw i owoców. Przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego stworzyli gazetkę, gdzie zamieścili między innymi przepisy na wyśmienite, wartościowe owsianki. Roznosili również ulotki zawierające wskazówki żywieniowe.

Nasza placówka od wielu już lat bierze udział w programach: „Owoce i warzywa w szkole”, „Mleko w szkole” oraz ,,Trzymaj formę”. Akcje te wspierają nas nauczycieli w propagowaniu idei zdrowego żywienia. Są doskonałym punktem wyjścia do wielu rozmów i warsztatów.

      Z tego dnia zostaną nam w pamięci apetyczne zapachy, a co najważniejsze okazało się, że zdrowe jedzenie nie musi być nudne! #healthyfood

Adriana Rogoś