Tutaj powinien być opis

Skąd się biorą produkty ekologiczne?

    Kolejny rok uczniowie naszej szkoły biorą udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym, który został opracowany wspólnie z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

     Celem tego przedsięwzięcia jest zwiększenie świadomości i wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego oraz budowanie właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat.

     Uczniowie klasy II i III w ramach realizacji wybrali się na spacer, podczas którego obejrzeli sady i pola wsi Smogóry, gdzie uprawiane są produkty ekologiczne.

     Przygotowali sałatki owocowe, do których użyli samych, zdrowych składników. Oczywiście, przestrzegali zasad higieny w trakcie ich tworzenia.

     Najwięcej radości sprawiło im kiszenie kapusty 😉. Wspólnie szatkowali, tarkowali marchew i ubijali.

     Uczniowie przynieśli z domów przetwory. Wykonali do nich ozdobne etykiety.

     8 listopada 2022 r. w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania przygotowali tosty z pieczywa żytniego.    Dodatkiem był twarożek, pomidorki koktajlowe, konfitury i dżemy z domowej spiżarni oraz naturalne serki.

     Nasze przedszkolaki także obchodziły to wyjątkowe wydarzenie i przygotowały pyszne i zdrowe szaszłyki.

     Biorąc udział w takich warsztatach dostrzegły jak ważne jest zdrowe żywienie i  przełamywanie uprzedzeń.

      Jestem przekonana, że efektem podjętych działań będzie znaczący wzrost świadomości dzieci odnośnie wyboru zdrowego jedzenia.

Lidia Kanarek