
Skąd się biorą produkty ekologiczne?
Kolejny rok uczniowie naszej szkoły biorą udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym, który został opracowany wspólnie z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Celem tego przedsięwzięcia jest zwiększenie świadomości i wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego oraz budowanie właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat.
Uczniowie klasy II i III w ramach realizacji wybrali się na spacer, podczas którego obejrzeli sady i pola wsi Smogóry, gdzie uprawiane są produkty ekologiczne.
Przygotowali sałatki owocowe, do których użyli samych, zdrowych składników. Oczywiście, przestrzegali zasad higieny w trakcie ich tworzenia.
Najwięcej radości sprawiło im kiszenie kapusty 😉. Wspólnie szatkowali, tarkowali marchew i ubijali.
Uczniowie przynieśli z domów przetwory. Wykonali do nich ozdobne etykiety.
8 listopada 2022 r. w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania przygotowali tosty z pieczywa żytniego. Dodatkiem był twarożek, pomidorki koktajlowe, konfitury i dżemy z domowej spiżarni oraz naturalne serki.
Nasze przedszkolaki także obchodziły to wyjątkowe wydarzenie i przygotowały pyszne i zdrowe szaszłyki.
Biorąc udział w takich warsztatach dostrzegły jak ważne jest zdrowe żywienie i przełamywanie uprzedzeń.
Jestem przekonana, że efektem podjętych działań będzie znaczący wzrost świadomości dzieci odnośnie wyboru zdrowego jedzenia.
Lidia Kanarek